واریس صورت چیست و درمان ان چگونه است

لایلاک

⭐کاربر برتر⭐
عضویت
Oct 24, 2023
جنسیت
خانم
واریس صورت یکی از شایع‌ترین بیماری‌های پوستی، به‌خصوص در میان خانم‌ها است و بیش از اینکه خطرناک باشد، باعث تغییر حالت طبیعی صورت و به نظر برخی بیماران، ازدست‌دادن زیبایی می‌شود. رگ‌های واریسی، نازک و آسیب دیده‌اند و اگر برجسته باشند به آنها تلانژکتازی صورت می‌گویند.


تلانژکتازی معمولاً به دلیل وراثت و عوامل محیطی ایجاد می‌شود و گرما یا سرمای شدید، قرارگرفتن طولانی‌مدت زیر نور خورشید و بارداری، از سایر عواملی هستند که در بروز آن نقش زیادی دارند. خوشبختانه روش‌های زیادی برای درمان بیماری واریس صورت مانند اسکلروتراپی، لیزر و کرم واریس وجود دارد. در ادامه این مقاله از دکترتو همراه ما باشید که به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

واریس صورت چیست؟

به زبان ساده، به رگ‌های کوچک یا شاخه‌ای که بنفش یا آبی بوده و از سطح پوست قابل مشاهده‌اند، واریس می‌گویند. واریس در سیاهرگ‌های بدن به دلایل مختلفی مانند گشادی عروق با تاثیرات هورمونی، لخته‌شدن خون یا ویژگی‌های ژنتیکی ایجاد می‌شود و خطرناک نیست.

واریس صورت در بیشتر موارد از نوع واریس عنکبوتی است که معمولاً ریز و با قطر ۱ میلی‌متر یا کمتر هستند و می‌توانند به صورت رگه‌های منفرد یا گروه کوچکی از رگ‌ها ظاهر شوند.

علائم واریس صورت​

خوشبختانه بیماری واریس علائم مشخصی دارد و به‌راحتی قابل تشخیص است:

  • رگ‌های قابل‌مشاهده به رنگ قرمز پررنگ، بنفش یا آبی
  • وجود آن‌ها روی گونه‌ها، شقیقه، اطراف بینی، چانه و زیر چشم
  • اندازه کوچک با قطر کمتر از یک سانتی‌متر
  • به صورت منفرد یا شبکه‌ای
  • سطحی یا در برخی موارد برجسته
  • معمولا بدون درد
  • در موارد حاد همراه با خارش، خونریزی و ایجاد زخم پوستی

چه زمانی برای بررسی واریس صورت به پزشک مراجعه کنیم؟​

با توجه به اینکه رگ‌های واریس در صورت درد و ناراحتی خاصی ایجاد نمی‌کند، ممکن است بیشتر افراد از مراجعه به پزشک خودداری کنند. توصیه می‌کنیم اگر رگ‌های برجسته با خارش و التهاب دارید، حتما به دکتر پوست مراجعه کنید.

علت ایجاد واریس صورت چیست؟​

دلایل زیادی برای ایجاد رگ‌های برآمده روی صورت وجود دارد، از جمله:

  • قرارگرفتن طولانی‌مدت در معرض نور خورشید (یکی از دلایل اصلی ایجاد واریس صورت)
  • جراحت یا تروما
  • آکنه روزاسه (یکی از انواع بیماری های پوستی شایع است که باعث برافروختگی و قرمزشدن پوست به دلیل بزرگ‌شدن رگ‌ها می‌شود.)
  • مصرف موضعی استروئید
  • تغییرات هورمونی
  • افزایش سن (به خصوص در میانسالی)
  • عوامل وراثتی
  • تغییرات آب‌وهوایی
  • آسیب دیواره سیاهرگ‌ها و شکستگی عروق خونی
  • بیماری کبدی
  • تغییرات هورمونی در دوران بارداری
  • سیگارکشیدن
  • قرارگرفتن در معرض آلاینده‌ها یا سموم صنعتی
  • استرس و بی‌خوابی
  • سوء مصرف الکل
  • بیماری‌های خود ایمنی مانند لوپوس
  • رنگ پوست روشن

تشخیص واریس صورت​

تشخیص اولیه واریس صورت به راحتی انجام می‌گیرد، زیرا رگ‌های سطحی واریس به وضوح و با چشم غیرمسلح هم قابل مشاهده‌اند. در برخی موارد که واریس عمقی است، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که آزمایش‌های مختلفی مانند آزمایش خون یا آزمایش بیماری‌های کبدی بدهید تا شرایط عروق خونی شما را بررسی کند.

عکس واریس صورت​

تصویر زیر، التهاب رگ‌های پوستی شقیقه را در یک فرد نشان می‌دهد.

رگ‌های سطحی واریس به وضوح و با چشم غیر مسلح هم قابل مشاهده‌اند.

رگ‌های سطحی واریس به وضوح و با چشم غیر مسلح هم قابل مشاهده‌اند.

انواع رگ های واریسی صورت​

در جدول زیر، شایع‌ترین رگ‌های واریسی در قسمت‌های مختلف صورت دسته‌‌بندی‌ شده است.

انواع واریسویژگی‌ها
واریس صورت در کودکانرگ‌های واریسی اغلب دراثر بیماری ارثی ایجاد شده و بزرگسالان و کودکان را مبتلا می‌کند.
اگرچه موارد شدید وریدهای واریسی در کودکان رایج نیست، اما اگر کودک شما دارای رگ‌های صورت برآمده است یا علائم مرتبط با این بیماری را تجربه می‌کند، وقت آن است که پزشک نگاه دقیق‌تری داشته باشد.
واریس عنکبوتی صورترگ‌های عنکبوتی که بیشتر در صورت و پاها دیده می‌شوند، رگ‌های نازک و آسیب‌دیده‌ای هستند که بدون درد و حساسیت‌اند. اما گاهی اوقات ناراحتی خفیفی ایجاد می‌کنند.
رگ‌های بزرگ در شقیقه‌هااین رگ‌های واریسی می‌توانند از طریق نازک‌شدن پوست قابل‌مشاهده شوند.
وریدهای آبی و بنفشرگ‌های سطحی کوچک شاخه‌ای یا منفرد که در شقیقه‌ها و چین بینی بیشتر شایع‌‌اند.
رگ‌های کوچک قرمزمویرگ‌های کوچک سطحی که روی گونه‌ها، بینی و چانه دیده می‌شوند.
اشکال مختلف واریس صورت

درمان واریس صورت چگونه است؟​

برای بهبود تلانژکتازی، گزینه‌های درمانی متعددی توسط متخصصان پوست و پزشکان قلب و عروق ارائه شده است. واریس بیش از هر قسمت صورت، بیشتر در اطراف چشم، شقیقه و چین‌های بینی دیده می‌شود. به همین دلیل انتخاب روش درمانی آن بسیار مهم و بااهمیت است تا کمترین عوارض را داشته باشد. در ادامه به بررسی تعدادی از روش‌های درمانی رایج می‌پردازیم که می‌توانند رگ‌های نمایان صورت شما را کاهش دهند یا به طور کلی محو کنند.

به یاد داشته باشید که بعد از درمان واریس صورت، حساسیت پوست شما به نور خورشید بیشتر خواهد شد. بعد از عمل، از قرارگیری زیر نور مستقیم خورشید دوری کنید و کرم ضدآفتاب را در برنامه روزانه خود قرار دهید.

۱. لیزر واریس صورت​

لیزردرمانی شکل دیگری از درمان واریس است. این روش درمانی بسیار هدفمند است و برای کمک به شکستن و حذف رگ‌های عنکبوتی و ازبین‌بردن کامل رگ‌های ملتهب یا آسیب‌دیده کار می‌کند. در لیزر واریس از یک پرتو نور برای بستن عروق استفاده می‌شود تا باعث کاهش علائم و تورم رگ‌ها و درنهایت خشک‌شدن آن‌ها شود.

معمولاً برای دستیابی به بهترین نتایج، به چندین جلسه درمانی با فاصله چهار تا هشت هفته نیاز خواهید داشت. لیزردرمانی ممکن است یک درمان بدون عارضه به نظر برسد، اما در برخی افراد بعد از درمان، کبودی رخ می‌دهد و موردی که باید درنظر گرفت این است که می‌تواند بسیار پرهزینه باشد.

افرادی که پوست تیره‌تری دارند باید از این درمان اجتناب کنند. لیزردرمانی می‌تواند ملانین را از بین ببرد و باعث تغییر رنگ شود.

۲. درمان با نور پالسی شدید​

درمان با نور پالسی شدید (IPL) رگ‌های واریس صورت نیز روشی مشابه با لیزردرمانی است اما از یک منبع نور متفاوت (نور باند پهن) برای ازبین‌بردن رگ‌ها استفاده می‌کند.

۳. پماد یا کرم واریس صورت​

کرم‌های رتینول با ویتامین A برای افرادی که روش‌های کم‌ریسک‌تری را می‌پسندند، مناسب است. این کرم‌های رتینول حاوی ویتامین A با ساخت کلاژن در سطح پوست، به‌طور موثری ظاهر سیاهرگ‌های واریسی را محو و کاهش می‌دهد.

کرم‌های رتینوئید بیشتر برای آکنه و روزاسه استفاده می‌شوند و با ازبین‌بردن خارجی‌ترین لایه پوست، به بازسازی سلول‌های جدید کمک می‌کنند. این روش اجازه می‌دهد تا پوست تازه و بدون آسیب‌دیدگی در سطح رگ‌های واریس رشد کند و آن‌ها را بپوشاند. دکتر پوست می‌تواند به شما کمک کند تا تعادل مناسبی برای استفاده از رتینوئیدها و دستیابی به نتایج دلخواه خود پیدا کنید.

۴. اسکلروتراپی واریس صورت​

اسکلروتراپی یک درمان کم‌تهاجمی شامل تزریق یک محلول شیمیایی به رگ‌های شکسته است که طی آن سیاهرگ‌ها بسته‌شده و در نهایت ناپدید می‌شوند. این درمان تورم را کاهش می‌دهد و باعث کوچک‌شدن و ازبین‌رفتن سیاهرگ‌های آسیب‌‌دیده می‌شود. اسکلروتراپی یک راه‌حل عالی برای درمان سیاهرگ‌های عنکبوتی بزرگ صورت است و به‌طورکلی بدون درد است و ضرری ندارد. بسیاری از افراد در همان روز انجام اسکلروتراپی، به کار و فعالیت خود بازمی‌گردند.

در اسکلروتراپی واریس پوست صورت که یک ماده اسکلروزانت به رگ تزریق می‌شود، با تحریک وریدی، باعث فروپاشی رگ و جذب مجدد سلول‌های آن توسط بدن می شود.
اسکلروتراپی یک درمان کم تهاجمی شامل تزریق یک محلول شیمیایی به رگ‌های شکسته است که طی آن سیاهرگ‌ها بسته‌شده و در نهایت ناپدید می‌شوند.

اسکلروتراپی یک درمان کم‌تهاجمی شامل تزریق یک محلول شیمیایی به رگ‌های شکسته است که طی آن سیاهرگ‌ها بسته‌شده و در نهایت ناپدید می‌شوند.

۵. الکتروکوتر یا سوزاندن رگ های واریس صورت​

در روش الکتروکوتر و فرکانس رادیویی، یک سوزن نوک‌تیز و کوچک وارد رگ‌ها شده و آن‌ها را با گرمای زیاد تبخیر می‌کند. این روش کمی دردناک است که با بی‌حسی قابل تحمل می‌شود. خوشبختانه روش درمانی سریعی است و می‌تواند کوچک‌ترین رگ‌های واریسی را که حتی لیزر نیز قادر به درمان آن نیست، درمان کند.

۶. درمان واریس رگ های عنکبوتی صورت​

برای درمان واریس‌های عنکبوتی صورت، اسکلروتراپی رایج‌ترین روش درمانی است.

هزینه درمان واریس عنکبوتی صورت چقدر است؟​

اگرچه درمان آن در بیشتر موارد طی یک جلسه ۳۰ دقیقه‌ای تا ۱ ساعته انجام می‌شود؛ اما هزینه آن بستگی به موارد متعددی ازجمله کیفیت دستگاه و تجربه پزشک معالج دارد. در این باره می‌توانید از مشاوره تلفنی با دکتر پوست و مو استفاده کنید.

۷. درمان واریس صورت در طب سنتی​

گیاه‌درمانی و روش‌های طب سنتی ایرانی و اسلامی انواع مختلفی از درمان‌های خوراکی را ارائه می‌دهند که برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

  • ماساژ روغن بابونه روی پوست صورت
  • کاهش لخته خون، بهبود تورم و التهاب رگ‌های عنکبوتی با روغن گل بی‌مرگ یا هلی کروسوم
  • تسکین درد رگ‌های واریس با روغن اسطوخودوس
  • تحریک ساخت کلاژن با روغن آووکادو
  • به جریان آوردن گردش خون رگ‌های واریس با روغن بومادران
  • افزایش مصرف غذاهای پرفیبر، پرادویه و تند، آنتی‌اکسیدان دار و سرشار از منیزیم
  • تغییرسبک زندگی یا لایف استایل و استفاده از روش‌های درمانی موثر مانند ماساژ صورت

۸. درمان خانگی واریس صورت​

اگرچه روش‌های درمانی تحت نظر پزشک تاثیرگذاری بیشتری دارند، درمان‌های خانگی برای رگ‌های عنکبوتی صورت نیز می‌توانند در مواردی موثر باشند:

  • استفاده از کمپرس سرد: یک کمپرس سرد مانند کیسه یخ یا کیسه نخودفرنگی منجمد را می‌توانید پس از قرارگرفتن در معرض آفتاب یا گرمای شدید، روی صورتتان قرار دهید. سرما به کاهش ترکیدگی رگ‌های خونی صورت کمک می‌کند.
  • آلوئه‌ورا: ژل گیاه آلوئه‌ورا بیشتر برای جنبه ظاهری واریس صورت کاربرد دارد و می‌تواند قرمزی پوست را کاهش دهد. مصرف زیاد آن پوست را خشک می‌کند.
  • ویتامین C: مکمل‌های ویتامین C نقش کلیدی در حفظ سلامت رگ‌های خونی دارند. البته می‌تواند مشکل‌ساز شود.
ژل گیاه آلوئه ورا بیشتر برای جنبه ظاهری واریس صورت کاربرد دارد و می‌تواند قرمزی پوست را کاهش دهد.

ژل گیاه آلوئه ورا بیشتر برای جنبه ظاهری واریس صورت کاربرد دارد و می‌تواند قرمزی پوست را کاهش دهد.

سریع ترین روش درمان واریس صورت​

درمان با نور پالسی شدید (IPL) یا نوردرمانی، یکی از سریع‌ترین روش‌های درمانی است که اغلب برای درمان سیاهرگ‌های عنکبوتی صورت کاربرد دارد. این روش درمانی، مشابه لیزردرمانی است و تفاوت اصلی این است که پالس نور بدون تأثیر بر سطح پوست، بر لایه دوم پوست نفوذ می‌کند. نوردرمانی همچنین می‌تواند به کشتن باکتری‌های روی سطح پوست کمک کند و اگر مستعد آکنه هستید ممکن است مفید باشد.
 

بالا