طرز تهیه آش ترخینه لری خوشمزه

آیلا

⭐⭐⭐ملکه⭐⭐⭐
عضویت
May 2, 2023
جنسیت
خانم
مواد لازم برای تهیه آش ترخینه لرستان برای چهار نفر:
لوبیا چیتی نصف استکان
نخودنصف پیمانه
عدس نصف استکان
ترخینه دوغ سه عدد
سبزی آش و اسفناج نیم کیلو
نمک و فلفل و زردچوبه به اندازه لازم
نعناع داغ، سیر داغ و پیاز داغ به اندازه دلخواه


طرز درست کردن آش ترخینه
ابتدا ترخینه را در ظرف آب سرد بخیسانید. حدود سه ساعت کفایت می کند تا خیس بخورد. حبوبات را از شب قبل بخیسانید و روز بعد با همراه آب روی اجاق گاز بپزید.

زمانی که حبوبات نیم پز شد ترخینه خیس خورده را اضافه کنید. زمانی که مشاهده کردید حبوبات پخت، عدس و سبزی (تره، جعفری، گشنیز، اسفناج) را اضافه کنید.

داخل تابه ای جدا پیاز بزرگی را پوست بگیرید و بشویید. سپس خلالی برش بزنید یا خرد کنید و در روغن سرخ کنید . زمانی که پیاز داغ طلایی شد فلفل و ادویه و زردچوبه و فلفل سیاه (دلخواه) اضافه کنید.


اجازه دهید آش با حرارت ملایم جا بیوفتد. من در این مرحله کشک سفت استفاده کردم و داخل آش مقداری کشک ریختم


بعد از جا افتادن آش آن را داخل ظرف مورد نظر بکشید و با نعناع داغ، سیر داغ و پیاز داغ تزیین و مورد استفاده قرار دهید.

این بود طرز تهیه آش ترخینه در منزل. امیدوارم لذت برده باشید.

طرز تهیه ترخینه در منزل
در صورتی که راغب هستید، ترخینه را در منزل درست کنید بهتر است یک لیوان بلغور گندم یا جو را بشویید و ۷ ساعت داخل آب سرد بخیسانید. بعد از آن داخل دوغی که چند برابر گندم است بریزید و اجازه دهید روی حرارت بپزد.

کمی زردچوبه، فلفل، پونه و زعفران اضافه کنید و زمانی که احساس کردید حالت خمیری به خود گرفته زیر حرارت را خاموش کنید و اجازه دهید سرد و خنک شود.

بعد مقداری با دست بردارید و به شکل گلوله در آورید و جلوی آفتاب تند و تیز داخل سینی خشک کنید.

نکته: ترخینه با مخلوط کردن گندم شکسته با ماست یا دوغ در کنار چاشنی‌ها بدست می‌آید.

نکته: بلغور گندم را حدود ۱۲ ساعت داخل دوغ ترش بخیسانید و داخل فریزر نگهداری کنید.

آش ترخینه شما به همین سادگی درست شد. آش ترخینه یکی از انواع آش‌های خوشمزه و ایرانی است که طرفداران بسیاری دارد.

طرز تهیه آش ترخینه با مرغ:
برای طرز تهیه آش ترخینه با مرغ مواد زیر را نیاز داریم.

مواد لازم برای آش ترخینه با مرغ:
مرغ۲۰۰ گرم
آب مرغ سه لیوان
عدس۱۰۰ گرم
سبزی آش(جعفری، گشنیز، تره، اسفناج یا برگ چغندر) نیم کیلو
پیاز خرد شده یک عدد
بلغور گندم۱۰۰ گرم
نمک و زردچوبه به اندازه لازم
طرز درست کردن آش ترخینه با مرغ
ابتدا ترخینه آماده را بشویید و بعد از دو ساعت خیساندن داخل قابلمه بریزید و آب جوشیده به آن اضافه کنید تا جایی که روی ترخینه ها را آب بپوشاند. عدس را بعد از بیست دقیقه با پیاز خورد شده به ترخینه ها اضافه کنید تا به آرامی بپزد.

بلغور گندم را اضافه کنید و مرغتان را از قبل بپزید و پس از پخت ریش ریش کنید. آب مرغ کنار گذاشته و بعد از اینکه ترخینه در حال آماده شدن بود به آش اضافه کنید. بیست دقیقه قبل از آماده شدن سبزی را اضافه کنید و در اخر نمک و زردچوبه را داخل موادتان بریزید و زیر شعله گاز را بسیار کم کنید در غیر این صورت آش ته خواهد گرفت.

نکته: بهتر است در پخت آش ترخینه دقت لازم را داشته باشید و مرتب آن را هم بزنید تا ته نگیرد و مزه سوختگی یا ته گرفتگی به خود نگیرد.

آش ترخینه ترش مزه هست و برای متعادل کردن ترشی از خرما یا چغندر قند استفاده کنید. در صورت دوست نداشتن می‌توانید دو قاشق شکر اضافه کنید.

نکته: آش باید کمی رقیق باشد زیرا بعد از خنک شدن لعاب گندم غلیظ و سفت خواهد شد. زمان پخت ۳ الی ۴ ساعت است.
Û±Û¸_ÛµÛ·_Û°Û¸_.jpg

مهمترین خواص آش ترخینه:
آش ترخینه دارای خواص بسیاری است. حاوی ویتامین های بسیار از گروه ب۱، ب۲، ب۳، ب۶، ب۱۲ و سرشار از امگا۳، کربوهیدرات، پروتئین، کلسیم، منیزیم، فسفر، سدیم، پتاسیم، زینک، آهن، مس، هورمون سروتونین است.
مصرف این آش برای افراد سرما خورده و افرادی که دوران بیماری را در نقاهت می گذرانند بسیار مفید است. به علت دارا بودن پروتئین بالا عضلات و انرژی بدن را افزایش خواهد داد.
به علت دارا بودن ویتامین آدر بینایی بسیار مفید بوده و تقویت کنده چشم است. خون ساز و کم خونی افراد را برطرف می‌کند.
سیستم ایمنی را را تقویت می‌کند و در تقویت قلب و عروق نقش بسزایی دارد.
نشاط آور و شادی بخش است. افسردگی را درمان و با مصرف این آش حس و حال خوبی به شما دست خواهد داد.
برای زنان باردار و جنین‌شان مفید بوده و تقویت کننده دستگاه گوارش است. جلوگیری کننده آلزایمر و تقویت کننده مغز و حافظه است.​
 

بالا