7 جلسه بادکش برای فرد بلغمی مزاج لازم است تا بلغم او دفع و خونش زیاد شود.
روغن گرم :
در ناحیه ای که بلغم تجمع پیدا کرده روغن های گرم بمالیم تا این بلغم به اصطلاح پخته و تبدیل به خون شود. بهتر است به مدت 40 شب به سر خود روغن سیاهدانه بمالید .
مصرف این غذاها ممنوع :
اگر بلغمی مزاج هستید غذاهایی مانند لبنیات، سرکه، ترشی و لیته، شور،
سیب زمینی، عدس، قارچ، چای، قهوه،
نسکافه، میوه ترش و نرسیده، نارنگی، کیوی،
خیار پوست کنده،
لیمو شیرین،
سوپ جو با
زنجبیل روغن نباتی، کره گیاهی،
نوشابه، برنج،
سوسیس و
کالباس نخورید .
گوشت گاو نخورید :
در مطالب قبلی بهداشت و سلامت نمناک گفتیم که گوشت گاو و گوساله، گوشت سفید( برای رماتیسمی ها بد بوده و درد را زیاد می کند) برای افراد بلغمی مزاج مضر و این افراد باید به جای این نوع گوشت ها ، گوشت( شتر، گوسفند، کبوتر، سار، گنجشک) مصرف نمایند.
این ادویه جات برای دفع بلغم مفیدند:
ادویه جات( هل –
دارچین – زنجبیل – زیره-
زعفران – زنیان- سیر-
موسیر –
خردل) برای دفع بلغم مفیدند.
سبزیجات زیر را مصرف نمایید :
سبزیجات(
کرفس –
نعناع –
ریحان – جعفری –
ترخون – مرزه) کلم و دیگر
مواد غذایی مانند مارچوبه، نخود،
گردو هندی، قدومه شیرازی،
کدو حلوایی،
لیمو ترش، گندم برای افراد بلغمی مفید هستند.
به جای چای نوشیدنی های گرمی بخش بنوشید :
به جای چای از نوشیدنی های گرمی بخش , دم کرده ی دارچین و مقدار کمی زنجبیل استفاده کنید.
از ملین ها استفاده کنید :
بذرهای ملین شامل تخم ریحان،
تخم شربتی، قدومه شیرازی،
خاکشیر و
بارهنگ نیز می توان استفاده نمایید.
در زمستان غذاهای سرد استفاده نکنید:
زمستان فصل غلبه بلغم است پس در زمستان مواد غذایی سرد مانند
سالاد کاهو، الویه و
ماست مصرف نکنید و همراه غذا ادویه جات، زعفران و یا
سرکه شیره استفاده کنید. افراط در استفاده سردی ها موجب چاقی، کند ذهنی و کاهش
اعتماد به نفس و ترس میشود. در صورت استفاده از ماست از مصلح مزاجی آن مانند پونه, نعناع,
آویشن, زیره،
زنیان و... استفاده شود.
در انتخاب غذا دقت کنید :
زرشک پلو با مرغ،
باقالی پلو با ماهی،
سالاد الویه و
ماکارونی سبب ایجاد بلغم می شوند پس این نوع غذاها را با ادویه جاتی مانند
فلفل سیاه، زنجبیل، آویشن یا زعفران استفاده نمایید.
آرام غذا بخورید :
آرام غذا بخورید زیرا تند غذا خوردن موجب تولید بلغم و سودای زیان آور میشود.
با سویق خشک بلغم را درمان کنید:
امام صادق ع می فرماید:سه کف سویق خشک، به صورت ناشتا، بلغم و مره(غلبه صفراء و سودا) را از ریشه خشک میکند طوریکه که انگار اصلا نبود.( الکافی 6:ص 306 ح 8)
بعد از خوردن غذا نخوابید :
بعد از خوردن غذا نخوابید زیرا خوابیدن بعد از غذا و به خصوص بعد از خوردن وعده ناهار باعث افزایش بلغم میشود.
عسل بخورید :
افراد بلغمی مزاج بهتر است موقع خواب یک قاشق غذاخوری
عسل بخورند.
ورزش کنید و به حمام بروید :
تحرک داشته باشید و روزانه ورزش کنید و یک روز در میان به حمام بروید.
به مدت یک هفته این مواد غذایی را میل کنید :
به مدت یک هفته روزانه 14 عدد
پسته بخورید و 5 وعده در هفته را
ارده و شیره انگور مصرف نمایید.
توصیه های اسلامی برای درمان مزاج بلغمی و غلبه بلغم
نقل طبرسی از امام صادق ع درباره درمان بلغم :4 چیز نفع دارند اما ضرر ندارند. آویشن و نمک زمانیکه باهم جمع (استفاده) میشوند، و زنیان و مغز گردویی که باهم استفاده شوند. آویشن و
نمک بادها را طرد میکنند یعنی دردها را از قلب طرد کرده و سُدد را باز میکنند بلغم را میسوزانند.(مکارم الأخلاق:191)
امام رضا (ع) در رساله ذهبیه میفرمایند:
کسی که بخواهد بلغم از بدنش خارج شود باید هر روز ناشتا در صبح یک مثقال از طریفل زرد استفاده کند.(الرساله الذهبیه :42)
وقتی مسواک میزند، بلغم نازل میشود و سبب میشود که بینایی جلا یابد و اگر سرمه بکشد بلغم از بین میرود و موجب خوشبو شدن دهان میشود.(مکارم الاخلاق:47)
رسول اکرم ص میفرمایند:
( آب فاتر، کبد و معده را پاکسازی میکند؛ همچنین بوی بد بدن و دهان را نیز برطرف مینماید. دندان های آسیاب را تقویت نموده و بینایی را جلا میبخشد. گناهان را غسل میدهد چه غسل دادنی. عروق به هیجان آمده و مره غلبه کرده را ساکن میکند. بلغم را قطع مینماید، حرارت معده را خاموش میکند و میگرن را میبرد. (الکافی4:153 ح 4)
(بهترین خرما، خرمای برنی است که درد و مرض را برده و هیچ گونه عوارضی ندارد. خستگی را از بین میبرد و ضرری برایش نیست. بلغم را از بین میبرد؛ و البته باهر خرمایی که میخورد حسنه و ثوابی نوشته میشود (الکافی 6:345 ح 5)
زمانیکه شکر نیشکر را دو مرتبه صاف کنند، به طبرزد تبدیل میشود. شکر طبرزد چون نبات کلوخی شکل است و احتمالا به همین دلیل که میبایست با چیزی چون قندشکن آن را شکست، به این نوع شکر، طبرزد گویند.امام رضا ع میفرمایند:شکر طبرزد، بلغم را میخورد، آنهم چه خوردنی.(الکافی 6:333 ح 4)