مهارت نه گفتن

Dela

Guest
مهارت نه گفتن! این آرزوی بسیاری از ایرانی هاست که بتوانند نه بگویند. ما مثل همه مردم دنیا نیاز داریم نه بگوییم اما به دلایل فرهنگی نمیتوانیم به راحتی این کار را انجام دهیم. ایرانیان فرهنگی پر از تعارف دارند و بیشتر از توانشان برای سایرین انرژی می گذارند در حالی که در دل تمایلی به این کار ندارند و اگر دقیق بنگریم شاید توان انجام این همه تعهد را هم نداشته باشند اما به دلیل رودربایستی نمی توانند نه بگویند. ما هر روز یا هر هفته در شرایطی قرار می گیریم که باید به دوستانمان، به خانواده، همکاران و همسایه ها نه بگوییم اما قادر به این کار نیستیم و با یک بله اشتباه خود را در یک دردسر بزرگ می اندازیم.

واقعیت آن است که نه گفتن کار راحتی نیست، خصوصا به افرادی که برایشان احترام قائل هستیم و دوستشان داریم. نه گفتم خصوصا زمانی که مذاکره احساسی می شود سخت می شود. اما گاهی لازم است.
 
استارتر
استارتر

Dela

Guest
در چند حالت شما باید نه بگویید:

  1. خواسته طرف مقابل منطقی یا اخلاقی نیست.
  2. خواسته طرف مقابل از عهده و توان شما خارج است.
  3. خواسته طرف مقابل ممکن است برای شما زیان و دردسر به همراه داشته باشد (حالا از خیر سودش گذشتیم).
 
استارتر
استارتر

Dela

Guest
در این موارد نباید تردید کرد و باید به صورت محترمانه و مودبانه از نه استفاده کرد. این کاملا روشن و منطقی است اما وقتی به زندگی وافعی خود نگاه می کنیم می بینیم در این شرایط هم نمی توانیم نه بگوییم. اما چرا؟ ما به دو دلیل تمایلی به نه گفتن نداریم یا بهتر است بگویم به دو دلیل نه گفتن برایمان دشوار است:

  • دلایل درونی: ما در فرهنگی بزرگ شده ایم که احترام، کمک و یاری رسانی، همدلی، دست گیری، سکوت در برابر بزرگتر و دفاع نکردن از حق خود و … ارزش به حساب می آیند. از کودکی یاد گرفته ایم که چنین کنیم و حالا اگر بخواهیم مخالف این آموزه ها رفتار کنیم وجدانمان ناراحت می شود.
  • رفتار فرد مقابل و سایرین: اگر فردی که از ما تقاضایی دارد آشنا باشد یا بعدها کارمان پیش او گیر باشد، نه گفتن برای ما ایجاد دردسر خواهد کرد. گاهی ترس از ترد شدن توسط دیگران یا دوستان نیز نه گفتن را دشوار می کند. این موضوع خصوصا در نوجوانان و جوانان بسیار شایع است تا جایی که در برخی از موارد به سلامت خود آسیب می زنند.
 
استارتر
استارتر

Dela

Guest
برای رفع اثر این دو دلیل و برای آنکه بتوانید راحت تر نه بگویید در ادامه چند پیشنهاد عملی ارائه می شود. این پیشنهادات ۲ موضوع اساسی را دنبال می کنند، ابتدا شما را از نظر روانی قانع کند که باید نه بگویید، سپس این توانایی را در شما ایجاد کند به گونه ای نه بگویید که کمترین ناراحتی را ایجاد کند:

  • به خودتان بفهمانید که نه گفتن در مواقع درست نشان از اعتماد به نفس شماست، نه ضعف: باید بدانید افرادی می توانند نه بگویند که اعتماد به نفس بالایی دارند. در مقابل افراد دارای اعتماد به نفس پایین در شرایطی که می دانند باید نه بگویند، از ابراز آن ناتوان هستند. این موضوع را برای خود روشن کنید که شما شخص اول زندگی خود هستید و ارزش بالایی برای خود قائل شوید. نباید اجازه دهید کسی با هدف ایجاد منافع برای خود به شما آسیب بزند یا شما را به دردسر بیندازد.
  • به خودتان بفهمانید که نمی توانید همه کارها را انجام دهید و همه را راضی کنید: یکی از دلایل پذیرش زیاد و پاسخ مثبت به همه ایده ها و درخواست ها تفکر شما در مورد خودتان است. برخی از افراد هر پیشنهاد خوبی را که می بینند بلافاصله آن را می پذیرند در حالی که در بسیاری از مواقع توان و زمان کافی برای انجام آن را ندارند. در این موارد باید اولویت بندی کنید، اگر واقعا نمی توانید این پیشنهاد یا موقعیت را در اولویت قرار دهید آن را رد کنید. این به نفع شما و طرف مقابل شماست. نکته دیگر راضی کردن دیگران است. هیچ کس نمی تواند و نباید همه را راضی نگاه دارد. بسیاری از آدم ها هستند که توقعات نامربوط دارند. شما نمی توانید برای رضایت آنها خود را به دردسر بیندازید.
 
استارتر
استارتر

Dela

Guest
  • به عواقب پاسخ مثبت دادن و مزایای پاسخ نه دادن فکر کنید: این یک شیوه کاملا موثر است. برای آنکه خودتان را قانع کنید که نه بگویید چند لحظه به دردسرهایی که ممکن است بعد از پاسخ مثبت دادن برایتان بوجود آید فکر کنید. بعد مزایایی که نه گفتن برایتان ایجاد می کند را متصور شوید. حتما این کار نه گفتن را برایتان راحت تر خواهد کرد.
  • این موضوع را برای خود و طرف مقابلتان روش کنید که صحبت بر روی یک درخواست است نه روابط شما: یکی از چالش های بزرگ برای نه گفتن زمانی است که طرفین فکر می کنند مذاکره مربوط به روابطشان است در حالی که هر مذاکره مربوط به یک درخواست است. ابتدا خودتان و بعد به طرف مقابلتان بفهمانید که در حال مذاکره بر روی یک درخواست هستید و نه روابطتان. اگر به یک درخواست پاسخ نه دادید به این معنی نیست که به روابط دو طرف پشت کرده اید. حتما برای او توضیح دهید که برای او ارزش زیادی قائل هستید اما بنا به دلایلی که دارید نمی توانید به این درخواست پاسخ مثبت بدهید. در حقیقت شما باید بین فرد درخواست کننده و درخواست تفاوت ایجاد کنید و به درخواست پاسخ منفی بدهید و نه درخواست کننده.
  • در زمان رد پیشنهاد تشکر کنید: اگر طرف مقابل به شما یک پیشنهاد داده و شما قصد رد کردن آن را دارید ابتدا از او تشکر کنید که شما را برای ارائه پیشنهادش انتخاب کرده است. این یک حس احترام و ادب به طرف مقابل می دهد که رد کردن پیشنهاد را تسهیل می کند.
  • دلایل نه گفتن را توضیح دهید و آن را به طرف مقابل مرتبط نکنید: اگر دلیل نه گفتن را طرف مقابل یا رفتارهایش اعلام کنید حتما با یک چالش روبرو خواهید شد. فرض کنید یکی از دوستانتان از شما پول می خواهد، طرح این موضوع که او قبلا از دیگران پول گرفته و پس نداده کمکی به شما نخواهد کرد. چرا که او جبهه گرفته و احتمالا روابط دوستانه شما به هم خواهد خورد. می توانید برایش توضیح دهید با توجه به شرایط اقتصادی درآمد و هزینه های شما اجازه پس انداز با قرض دادن پول به سایرین را به شما نمی دهد. لذا امکان قرض دادن نه تنها به او بلکه به کس دیگری را هم ندارید. اگر به شما پیشنهاد یک همکاری در کسب و کار یا سرمایه گذاری را داده می توانید برایش توضیح دهید که پیش از این کارهایی را آغاز کرده اید و اولویتتان اتمام و به سرانجام رساندن آنها است و به این دلیل زمان و سرمایه لازم برای شروع یک کار جدید را ندارید.
 
استارتر
استارتر

Dela

Guest
  • خیلی رک نگویید، اما به او بفهمانید نمی توانید: در بسیاری از کلاس ها و کتاب ها خلاف این جمله را می شنوید. آنها معمولا تاکید می کنند رک حرفتان را بگویید. اما واقعیت فرهنگ ما این نیست. چند نفر را می شناسید که بتوانند به خانواده خود (مثلا به خواهرشان) رک بگویند امشب به خانه ما نیا! اگر این گونه بگوییم احتمالا برای همیشه با ما قطع رابطه خواهند کرد. پس رک گفتن در بسیاری از مواقع در توان ما نیست اما می شود شرایط را به او فهماند. از قضا ملاحظه دیگران در فرهنگ ما هست. اگر طرف مقابل را از شرایط نامناسب فعلی برای میزبانی آگاه کنیم به احتمال زیاد خود او پیشنهاد جایگزین ارائه می کند.
  • وقتی نمیتوانید یا نباید پاسخ مثبت بدهید، امیدوار نکنید: برخی برای آنکه راحت تر نه بگویند یا به عبارت بهتر از مخمصه فرار کنند امیدواری بیهوده می دهند. مثلا می گویند فعلا نمی توانم ولی اجازه بده ببینم چکار می توانم برایت بکنم. یا یک هفته به من فرصت بده تا ببینم می توانم کاری بکنم. در حالی که واقعا قصد و توان انجام کاری را ندارید و این حرف را فقط برای دل خوشی طرف مقابل می زنید. این کار هیچ کمکی به شما و طرف مقابلتان نمی کند و فقط برای دو طرف دردسر و ناراحتی به بار می آورد. ایت کار در نهایت منجر به ناراحتی و دلخوری خواهد شد. شما هفته بعد هم در همین شرایط هستید با این تفاوت که یک هفته وقت طرف مقابلتان را هدر داده اید. شما با این رفتار مذاکره بر روی یک درخواست را به مذاکره بر روی روابطتان کشانده اید. برخی برای آنکه از این شرایط خلاص شوند سعی می کنند از رودرو شدن با طرف مقابل خود داری کنند که این موضوع عملا به قطع رابطه منجر می شود.
 
استارتر
استارتر

Dela

Guest
  • برای موضوعاتی که تردید دارید زمان برای فکر و مشورت بخواهید: گاهی یک موضوع یا پیشنهاد مهم مطرح می شود که نیاز به فکر یا مشورت دارد. نباید تصور کرد که به هر پیشنهادی باید آنی پاسخ داد. حتما طرف مقابل شما هم زمان زیادی را فکر کرده و قبل از مذاکره با شما بر مباحثی که می خواهد مطرح کند متمرکز شده. شما هم حق دارید فکر کنید یا حتی با دیگران مشورت نمایید. در موضوعات مهم سریع تصمیم نگیرید.
منبع: سايت دكتر نصيرى سوادكوهى
 

mersana1400

Guest
قبلا خیلی مشکل داشتم
الان بهتر شدم
مرسی،?
 

بالا