مژده
Guest
آموزش تهیه یخمه ترش غذای سنتی اصفهان در منزل با روشی بسیار آسان
مرحله اول: گوشت را با چهار لیوان آب و کمی زردچوبه میگذاریم بپزد. البته همین که نیم پز شود کافیست و نوبت به اضافه کردن سایر مواد میرسد که کم کم در یک مدت زمان معین و با شعله ای ملایم، با هم بپزند. رزدچوبه برای آنست که بوی زهم گوشت تان گرفته شود. بخصوص اینکه برخی تمایل دارند از گوشت تازه گاو و گوسفند برای تهیه این غذا استفاده کنند که در این صورت بوی تندی دارد.
البته این غذا حتما باید با گوشت گوسفند طبخ شود ولی اگر بنا به دلایلی تمایل ندارید از گوشت گوسفند استفاده کنید میتوانید گوشت گاو و گوساله را جایگزینش کنید. چون در پخت یخمه ترش معمول است گوشت گوسفند استفاده شود مدت زمان پختن آن کمتر از ۲ ساعت طول میکشد، چون گوشت گوسفند زود پز است و خیلی زود مغز پخت میشود.
مرحله دوم: آلو و زرد آلوی خشک و بِه را به گوشت نیم پز اضافه میکنیم تا با بخار آب و آب گوشت بپزد.
مرحله سوم: برنجمان که از قبل خوب شسته ایم را به گوشت و آلو و به و زرد آلو اضافه میکنیم. در اینجا باید دقت کنید که وقتی برنج را در این مرحله اضافه میکنیم باید سایر موادمان کاملا جا افتاده باشند و همچنین باید مدام غذایمان را هم بزنیم تا ته نگیرد.
مرحله چهارم: وقتی همه موادمان کاملا پخته شده و آب غذا ته کشید، هسته های آلو را جدا کرده و همه مواد را با گوشکوب لِه می کنیم.قبل از ریختن آلوها همه را بشمارید تا وقتی هسته ها را جدا میکنیم مطمئن باشید هسته همه آلوها را در آورده اید.
مرحله پنجم: بعد از اینکه همه مواد را لِه کردیم رویش شکر و نمک و کمی فلفل میریزیم و مجددا آن را روی گاز میگذاریم تا شکر حل شود و به خورد غذا برود. همین که شکر حل شد،گاز را خاموش میکنیم و بدین ترتیب یخمه ترش ما آماده خوردن می شود.
نکته :
می توانید از فلفل استفاده نکنید و این کاملا بستگی به خودتان دارد. همچنین میزان شکری که در این غذا به کار گرفته میشود نیز کاملا سلیقه ای است و به ذائقه شما بستگی دارد می توانید کمتر و بیشتر از مقدار گفته شده استفاده نمائید. همچنین اگر شکر برای شما مضر است و نیز اگر تمایل دارید از سایر شیرینیهای جایگزین شکر مانند شیره خرما که کاملا مغذی است بهره بگیرید هیچ ایرادی ندارد. همچنین در این غذا برخلاف سایر غذاهای ایرانی به هیچ وجه از پیاز استفاده نمی شود.
خواص یخمه ترش :
یخمه ترش یکی از غذاهای محلی استان اصفهان بوده که حاوی انواع ویتامین های A ، C ، D ، E ، K گروه ویتامین های B مانند B۱، B۲، B۳، B۶، B۹، B۱۲ ، اسید چرب امگا ۳، کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، فیبر، کلسیم، پروتئین، آهن، منیزیم، منگنز، روی (زینک)، قند، سلنیوم، کولین، فسفر و اسید فولیک است.
برای بررسی خواص یخمه ترش و اینکه مصرف این غذا برای چه افرادی مفید است، با یک محقق و پژوهشگر طب سنتی گفتگو کردیم که در ادامه مشروح آن را می خوانید.
درباره مهم ترین خواص یخمه ترش اظهار کرد: این غذا به علت داشتن پروتئین فراوان، نقشی مؤثر در افزایش انرژی و عضلانی شدن بدن دارد؛ یخمه ترش به علت وجود آهن، اسید فولیک و ویتامین B۱۲، تعداد گلبول های قرمز خون را افزایش می دهد بنابراین کم خونی را رفع می کند.
وی درباره خواص دیگر یخمه ترش بیان کرد: این غذا به علت داشتن ویتامین های A ، B ، C ، D ، E و سایر املاح معدنی، تأثیری چشمگیر در طراوات، شادابی و جوانسازی پوست و مو دارد؛ یخمه ترش از پیری زودرس پوست جلوگیری و به رویش مجدد موها کمک می کند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: یخمه ترش به علت داشتن فیبر، نقشی مؤثر در بهبود عملکرد روده ها، هضم بهتر غذا و رفع یبوست دارد؛ این غذا به علت وجود کلسیم، منیزیم، فسفر و ویتامین D، استخوانها و دندان ها را محکم و از بروز پوکی استخوان و آرتروز در افراد جلوگیری می کند.
وی تأکید کرد: یخمه ترش بینایی و سیستم قلبی و عروقی را تقویت می کند؛ این غذا تأثیری چشمگیر در بهبود عملکرد مغز، تقویت حافظه و جلوگیری از ابتلا به آلزایمر دارد.
وی تصریح کرد: یخمه ترش به علت داشتن اسید چرب امگا ۳ و ویتامین B۱۲، با تقویت سیستم عصبی و مغز، اضطراب و استرس را برطرف و شادی و نشاط را در افراد ایجاد می کند؛ این غذا برای مبتلایان به اختلالات عصبی و کودکان اوتیستیک بسیار مفید است.
وی یادآوری کرد: یخمه ترش نقشی مؤثر در تقویت عمومی بدن دارد بنابراین مصرف این غذا به افراد لاغر و ضعیف پیشنهاد می شود.
مواد لازم برای تهیه یخمه ترش :
آلوی برغانی | ۲۰۰ گرم |
زرد آلوی خشک | ۲۰۰ گرم |
به خرد شده | ۲ عدد متوسط |
برنج | ۱ پیمانه |
شکر | یک دوم استکان |
گوشت گوسفند | ۲۵۰ گرم |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری |
نمک و فلفل | به میزان لازم |
مرحله اول: گوشت را با چهار لیوان آب و کمی زردچوبه میگذاریم بپزد. البته همین که نیم پز شود کافیست و نوبت به اضافه کردن سایر مواد میرسد که کم کم در یک مدت زمان معین و با شعله ای ملایم، با هم بپزند. رزدچوبه برای آنست که بوی زهم گوشت تان گرفته شود. بخصوص اینکه برخی تمایل دارند از گوشت تازه گاو و گوسفند برای تهیه این غذا استفاده کنند که در این صورت بوی تندی دارد.
البته این غذا حتما باید با گوشت گوسفند طبخ شود ولی اگر بنا به دلایلی تمایل ندارید از گوشت گوسفند استفاده کنید میتوانید گوشت گاو و گوساله را جایگزینش کنید. چون در پخت یخمه ترش معمول است گوشت گوسفند استفاده شود مدت زمان پختن آن کمتر از ۲ ساعت طول میکشد، چون گوشت گوسفند زود پز است و خیلی زود مغز پخت میشود.
مرحله دوم: آلو و زرد آلوی خشک و بِه را به گوشت نیم پز اضافه میکنیم تا با بخار آب و آب گوشت بپزد.
مرحله سوم: برنجمان که از قبل خوب شسته ایم را به گوشت و آلو و به و زرد آلو اضافه میکنیم. در اینجا باید دقت کنید که وقتی برنج را در این مرحله اضافه میکنیم باید سایر موادمان کاملا جا افتاده باشند و همچنین باید مدام غذایمان را هم بزنیم تا ته نگیرد.
مرحله چهارم: وقتی همه موادمان کاملا پخته شده و آب غذا ته کشید، هسته های آلو را جدا کرده و همه مواد را با گوشکوب لِه می کنیم.قبل از ریختن آلوها همه را بشمارید تا وقتی هسته ها را جدا میکنیم مطمئن باشید هسته همه آلوها را در آورده اید.
مرحله پنجم: بعد از اینکه همه مواد را لِه کردیم رویش شکر و نمک و کمی فلفل میریزیم و مجددا آن را روی گاز میگذاریم تا شکر حل شود و به خورد غذا برود. همین که شکر حل شد،گاز را خاموش میکنیم و بدین ترتیب یخمه ترش ما آماده خوردن می شود.
نکته :
می توانید از فلفل استفاده نکنید و این کاملا بستگی به خودتان دارد. همچنین میزان شکری که در این غذا به کار گرفته میشود نیز کاملا سلیقه ای است و به ذائقه شما بستگی دارد می توانید کمتر و بیشتر از مقدار گفته شده استفاده نمائید. همچنین اگر شکر برای شما مضر است و نیز اگر تمایل دارید از سایر شیرینیهای جایگزین شکر مانند شیره خرما که کاملا مغذی است بهره بگیرید هیچ ایرادی ندارد. همچنین در این غذا برخلاف سایر غذاهای ایرانی به هیچ وجه از پیاز استفاده نمی شود.
خواص یخمه ترش :
یخمه ترش یکی از غذاهای محلی استان اصفهان بوده که حاوی انواع ویتامین های A ، C ، D ، E ، K گروه ویتامین های B مانند B۱، B۲، B۳، B۶، B۹، B۱۲ ، اسید چرب امگا ۳، کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، فیبر، کلسیم، پروتئین، آهن، منیزیم، منگنز، روی (زینک)، قند، سلنیوم، کولین، فسفر و اسید فولیک است.
برای بررسی خواص یخمه ترش و اینکه مصرف این غذا برای چه افرادی مفید است، با یک محقق و پژوهشگر طب سنتی گفتگو کردیم که در ادامه مشروح آن را می خوانید.
درباره مهم ترین خواص یخمه ترش اظهار کرد: این غذا به علت داشتن پروتئین فراوان، نقشی مؤثر در افزایش انرژی و عضلانی شدن بدن دارد؛ یخمه ترش به علت وجود آهن، اسید فولیک و ویتامین B۱۲، تعداد گلبول های قرمز خون را افزایش می دهد بنابراین کم خونی را رفع می کند.
وی درباره خواص دیگر یخمه ترش بیان کرد: این غذا به علت داشتن ویتامین های A ، B ، C ، D ، E و سایر املاح معدنی، تأثیری چشمگیر در طراوات، شادابی و جوانسازی پوست و مو دارد؛ یخمه ترش از پیری زودرس پوست جلوگیری و به رویش مجدد موها کمک می کند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: یخمه ترش به علت داشتن فیبر، نقشی مؤثر در بهبود عملکرد روده ها، هضم بهتر غذا و رفع یبوست دارد؛ این غذا به علت وجود کلسیم، منیزیم، فسفر و ویتامین D، استخوانها و دندان ها را محکم و از بروز پوکی استخوان و آرتروز در افراد جلوگیری می کند.
وی تأکید کرد: یخمه ترش بینایی و سیستم قلبی و عروقی را تقویت می کند؛ این غذا تأثیری چشمگیر در بهبود عملکرد مغز، تقویت حافظه و جلوگیری از ابتلا به آلزایمر دارد.
وی تصریح کرد: یخمه ترش به علت داشتن اسید چرب امگا ۳ و ویتامین B۱۲، با تقویت سیستم عصبی و مغز، اضطراب و استرس را برطرف و شادی و نشاط را در افراد ایجاد می کند؛ این غذا برای مبتلایان به اختلالات عصبی و کودکان اوتیستیک بسیار مفید است.
وی یادآوری کرد: یخمه ترش نقشی مؤثر در تقویت عمومی بدن دارد بنابراین مصرف این غذا به افراد لاغر و ضعیف پیشنهاد می شود.